10 Σεπτεμβρίου

Κάπου λέει ο αρχαίος Πλάτων ότι τότε θα ευημερήσουν οι άνθρωποι, όταν οι σοφοί γίνουν βασιλείς και οι βασιλείς γίνουν σοφοί, όταν "...εις ταυτόν συμπέση δύναμίς τε πολιτική και φιλοσοφία". Βασιλείς βέβαια είναι όσοι έχουν στα χέρια τους διοίκηση και διακυβέρνηση ανθρώπων. Και να που μεταξύ των Αγίων της Εκκλησίας είναι μία βασίλισσα, που υπήρξε ονομαστή και για τη σοφία της και για την αρετή της· είναι η βασίλισσα του Βυζαντίου Πουλχερία, της οποίας η Εκκλησία σήμερα τιμά την μνήμη. Γι' αυτήν γράφει κάπου ο άγιος Αυγουστίνος, πως "είχεν όλες τις αρετές που πρέπει νάχουν εκείνοι που κυβερνούν τους λαούς· μπορούσε να επιβάλλεται και με την αρετή και με την παιδεία της". Μεγάλο απόκτημα να τάχουν και τα δύο οι άνθρωποι και μάλιστα εκείνοι που ετάχθηκαν ηγέτες των λαών. Πολλές φορές ο κόσμος αιματοκυλίσθηκε για την αφροσύνη και την απαιδευσία εκείνων, που έτυχε να πάρουν στα χέρια τους δύναμη και εξουσία.

Ἀπολυτίκιον τῆς ἑορτῆς. Ἦχος δ´.

Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οικουμένῃ, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, καὶ λύσας τὴν κατάραν, ἔδωκε τὴν εὐλογίαν, καὶ καταργήσας τὸν θάνατον, ἐδωρήσατο ἡμῖν ζωὴν τὴν αἰώνιον.

Κοντάκιον, Ἦχος δ´. Ὁ ὑψωθεὶς

Ὑπὲρ Τριάδος καρτερῶς ἐναθλοῦσαι, τὸν πολυμήχανον ἐχθρὸν ἐτροπώσασθε, ἀδελφικῶς τῷ πνεύματι συνδούμεναι, ὅθεν εἰσωκίσθητε, σὺν ταῖς πέντε Παρθένοις, πρὸς τὸν ἐπουράνιον, Ἀθληφόροι νυμφῶνα· καὶ σὺν Ἀγγέλοις τῷ παμβασιλεῖ, ἐν εὐφροσύνῃ ἀπαύστως παρίστασθε.


Ἐπιστροφή