9 Ἰουνίου

Καλύτερο και διδακτικώτερο παράδειγμα, μετά το παράδειγμα του Ιούδα, για την φιλαργυρία και για το μέχρι πού μπορεί να φτάση τον άνθρωπο η αγάπη προς το χρήμα, δεν υπάρχει από εκείνο που βλέπομε στον βίο και το μαρτύριο των πέντε παρθένων Θέκλας, Μαριάμνης, Μάρθας, Μαρίας και Ενναθά, των οποίων την μνήμη γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία. Για το χρήμα, εθανατώθηκαν και οι πέντε από κείνον, στον οποίον είχαν εμπιστευθή τη ζωή τους και την ψυχή τους. Ειδωλολατρία και ρίζα κάθε κακίας είναι η φιλαργυρία, η λατρεία του χρήματος, όπου μπροστά σ' αυτό ο κυριευμένος από το πάθος δεν βλέπει μήτε παιδιά μήτε αδελφό μήτε συγγενείς μήτε συνανθρώπους. Η δυστυχία δε συγκινεί τον φιλάργυρο, μα είναι περίσταση κι ευκαιρία να συνάξη περισσότερα, να ικανοποιηθή η πλεονεξία του. Πραγματικά, όπως γράφει ο άγιος Απόστολος, η φιλαργυρία και η πλεονεξία είναι ειδωλολατρία και ρίζα κάθε κακίας.

Ἀπολυτίκιον, Ἦχος πλ.δ´.

Ὀρθοδοξίας ὁδηγέ, εὐσεβείας Διδάσκαλε καὶ σεμνότητος, τῆς Οἰκουμένης ὁ φωστήρ, τῶν Μοναζόντων θεόπνευστον ἐγκαλλώπισμα, Κύριλλε σοφέ, ταῖς διδαχαῖς σου πάντας ἐφώτισας, λύρα τοῦ Πνεύματος. Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Κοντάκιον, Ἦχος πλ. β´. Τὴν ὑπέρ ἡμῶν

Ἄβυσσον ἡμῖν, δογμάτων θεολογίας, ἔβλυσας σαφῶς, ἐκ τῶν πηγῶν τοῦ Σωτῆρος, τὰς αἰρέσεις κατακλύζουσαν μακάριε, καὶ τὸ ποίμνιον ἀλώβητον, τρικυμίαις διασώζουσαν, τῶν περάτων καὶ γὰρ Ὅσιε, ὑπάρχεις καθηγητής, ὡς τὰ θεῖα σαφῶν.


Ἐπιστροφή