4 Ἰουνίου

Η μεταφορά από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο της πρωτευούσης του Ρωμαϊκού Κράτους από τη Ρώμη στο Βυζάντιο, που ωνομάσθηκε Κωνσταντινούπολη, η "Πόλη" όπως λέγεται μέχρι σήμερα, η ανακήρυξη λοιπόν του Βυζαντίου σε πρωτεύουσατου Κράτους και η ανοικοδόμηση εκεί των πρώτων μεγάλων κτισμάτων συνδέονται με το πρόσωπο του αγίου Μητροφάνους, που ήταν τότε Επίσκοπος στο Βυζάντιο και του οποίου την μνήμη γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία. Λέγεται ότι όχι μόνον ο τόπος πολιτικώς και στρατιωτικώς, εκρίθη κατάλληλος από τόν πρώτο χριστιανό Αυτοκράτορα, για να εγκατασταθή εκεί, μα και το πρόσωπο του Επισκόπου, για την αγιότητα και τη σύνεση και τις άλλες αρετές του. Έτσι, όταν θεμελιώνεται η μεγάλη ελληνική και χριστιανική Αυτοκρατορία, ένας Επίσκοπος της Εκκλησίας, ένας Άγιος, ευλογεί τα θεμέλια που θα κρατήσουν το οικοδόμημα για χίλια και περισσότερα χρόνια.

Ἀπολυτίκιον, Ἦχος δ´

Κανόνα πίστεως, καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας διδάσκαλον, ἀνέδειξε σε τῇ ποίμνῃ σου, ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια· διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά, τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια. Πάτερ Ἱεράρχα Μητροφάνη, πρέσβευε Χριστῷ τῷ θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Κοντάκιον, Ἦχος β´ . Τὰ ἄνω ζητῶν

Τὴν πίστιν Χριστοῦ, τρανῶς σὺ ἐδογμάτισας, καὶ ταύτην τηρῶν, εἰς πλῆθος ὄντως ηὔξησας, τὸ πιστόν σου ποίμνιον· σὺν Ἀγγέλοις ὅθεν Μητρόφανες, συναγάλλῃ νῦν καὶ Χριστῷ, πρεσβεύεις ἀπαύστως, ὑπὲρ πάντων ἡμῶν.


Ἐπιστροφή